2016. július 1., péntek

TÉVHITEK AZ 1-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZRŐL


TÉVHITEK AZ 1-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZRŐL


1.      TÉVHIT: A CUKORBETEGSÉGET A TÚLZOTT ÉDESSÉGFOGYASZTÁS OKOZZA



Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, melynek kialakulásában az édességek fogyasztása egyáltalán nem játszik szerepet. A 2-es típusú diabétesz kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, többen között a helytelen életmód és az elhízás.

2.      TÉVHIT: AZ 1-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ CSAK GYERMEKKORBAN ALAKULHAT KI

Az 1-es típusú diabétesz általában gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban alakul ki, ám előfordulhat, hogy akár már csecsemőkorban, vagy csak 30-35 éves korban jelentkezik.

3.      TÉVHIT: A CUKORBETEGEK NEM FOGYASZTHATNAK ÉDESSÉGET, CUKROS SÜTEMÉNYEKET

A diabéteszesek is fogyaszthatnak bizonyos mennyiségű édességet a diétájuk részeként, de szigorúan ellenőrizni kell a teljes szénhidrát bevitelt, amelynek része lehet az édesség is. Testmozgás előtt szintén megengedett plusz szénhidrátként az édesség fogyasztása, amennyiben a vércukor értéke megfelelő.

4.      TÉVHIT: A DIABÉTESZ KEZELÉSE EGYSZERŰ, A BETEG NEM ESZIK CUKROT ÉS MINDEN RENDBEN VAN


A diabétesz kezelése teljes életmódváltást jelent. A diabéteszes betegnek ismerni kell valamennyi étel szénhidrát tartalmát, felszívódási idejét, valamint a kalóriákra is oda kell figyelniük, ugyanis a túlzott kalóriabevitel is okozhat vércukor emelkedést, akár órák múlva is.

5.      TÉVHIT: A GYEREKEK KINŐHETIK A DIABÉTESZT


Sajnos ez nem igaz. 1-es típusú diabétesz esetében a szervezet inzulintermelő sejtjei elpusztulnak és nem nőnek vissza soha többet. Így ez a betegség egy életre szól.

6.      TÉVHIT: A DIABÉTESZ FERTŐZŐ


A diabétesz nem fertőző, semmilyen körülmények között nem terjed át egyik emberről a másikra.

7.      TÉVHIT: A CUKORBETEGSÉG LEHET SÚLYOS ÉS KEVÉSBÉ SÚLYOS

Nincs súlyos és kevésbé súlyos cukorbetegség. A diabétesznek lehetnek szövődményei, amennyiben a beteg nem ellenőrzi rendszeresen a vércukrát és nem tartja be kezelőorvosa tanácsait. A diabéteszes kerülhet súlyos, életveszélyes állapotba, amennyiben hirtelen leesik a vércukra (hipoglikémia).


8.     TÉVHIT: A CUKORBETEGEKNÉL ELŐBB-UTÓBB KIALAKULNAK SZÖVŐDMÉNYEK



A mai modern inzulinkészítmények mellett, az orvos által jól beállított vércukorszint, a rendszeres vércukor ellenőrzés és a diétás tanácsok megtartása mellett a diabéteszes betegek életkilátásai semmivel sem rosszabbak, mint az egészségeseké.


9.     TÉVHIT: A CUKORBETEGEK NEM SPORTOLHATNAK



A diabéteszesek számára rendkívül fontos a rendszeres testmozgás. A szövődmények megelőzésének leghatásosabb módja a személyre szabott étkezés és a tervszerűen és felügyelettel végzett testmozgás.

10.     TÉVHIT: A CUKORBETEGEK NEM IHATNAK ALKOHOLT











A diabéteszesek is fogyaszthatnak bizonyos mennyiségű alkoholt. Nagyon fontos azonban a mértékletesség, és hogy a diabéteszes beteg tisztában legyen az alkohol vércukorra gyakorolt hatásával. Egyes italok ugyanis emelik a vércukrot, míg mások a vércukor eséséhet vezethetnek.


11.      TÉVHIT: HA A CSALÁDBAN SENKI NEM VOLT DIABÉTESZES, AKKOR MI SEM LESZÜNK AZOK

A diabéteszre való hajlam családon belül öröklődhet, ami azt jelenti, hogy bizonyos embereknél nagyobb a kialakulás valószínűsége. Azonban rengeteg olyan diabéteszes van, akinek a családjában nem fordult elő a betegség.

12.      TÉVHIT: AZ 1-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ GYÓGYÍTHATÓ
Az 1-es típusú diabétesz a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de jól kezelhető. A diabétesz kezeléséhez (esetenként a kezdeti időszak, azaz „mézeshetek” kivételével) elengedhetetlen az inzulin.

13.  TÉVHIT: AZ INZULINPUMPA OLYAN, MINT A MESTERSÉGES HASNYÁLMIRIGY
Az inzulinpumpa olyan speciális inzulinadagoló készülék, amely a hasnyálmirigy inzulin elválasztását a legjobban utánozni képes, de nem képes a vércukor önálló mérésére, így nem tud reagálni a vércukor változására. A pumpa használója manuálisan állítja be az inzulin adagokat az elfogyasztott szénhidrátok és a vércukor értékek függvényében.


Korábbi bejegyzések:

A diabétesz elfogadásának folyamata
10 dolog, amit soha ne mondj diabéteszes gyermek szülőjének
Néhány jel, amely arra utal, hogy diabéteszes gyermek szülője vagy :)







1 megjegyzés: